Dirigent

Sinds 1 september 2022 is Siewald Degraeve de nieuwe dirigent van Ensemble Respiro. Hij nam het dirigeerstokje over van Francis Michels, die op zijn beurt de opvolger was van Diederik Glorieux.

Siewald Degraeve (°1997) is violist, componist en dirigent. Hij startte zijn muzikale carrière als 6-jarige met privélessen viool bij Guido De Bruyker. Op zijn 10de begon hij met compositie, en volgde daarop lessen muziektheorie bij Simon De Poorter. Degraeve volgde zijn vioolopleiding aan de conservatoria van Brussel en Gent, bij Valéry Oistrakh en Olga Zolotareva. Sinds 2017 studeert hij in Brussel eveneens muziekschriftuur, en orkestdirectie bij Yves Segers en Bart Bouckaert. Hij volgde masterclasses met o.a. Sir Roger Norrington, Roland Böer, Dirk Brossé.

Degraeve kent het orkest vanuit alle mogelijke hoeken. Hij is als violist en altviolist lid van meerdere orkesten en ensembles, zowel professioneel als amateur, o.a. het strijkkwintet Gustav, het Núna Ensemble, Ghent Symphony Orchestra, The Belgian Session Orchestra en Room13orchestra. Daarnaast trad hij ook al meermaals als solist op. Zo was hij in 2015 laureaat in de solistenwedstrijd van Amaj Jong Symfonisch, en vervulde hij in 2021 enkele keren de solistenrol bij Speranza Symphonic.

Als dirigent is Degraeve een opkomend talent. Sinds 2019 is hij artistiek leider van het kamerkoor Seicento. Verder is hij actief als repetitor bij het jeugdorkest Forza Muzica. Als componist wint Degraeve de laatste jaren ook aan bekendheid. Zijn composities zijn al meermaals uitgevoerd in Gent, Brugge en Antwerpen, en in 2021 werd hij laureaat in de concours du composition Andrée Charlier.

Degraeve heeft reeds enkele tientallen werken op zijn palmares. Hij schreef composities voor uiteenlopende bezettingen, gaande van werken voor instrument solo tot klein ensemble, koor en zelfs composities voor orkest. Degraeve geeft sinds enkele jaren les in muziektheorie, compositie en viool. Naast klassieke muziek doet hij ook regelmatig projecten met popmuziek, kleinkunst, jazz en musical.